Foto: TT

16-årige rymlingen dömd

Uppdaterad
Publicerad

Den 16-årige pojke, som efter att antal rymningar från ungdomshemmet Klarälvsgården i Deje, stal bilar och körde mycket vårdslöst, dömdes idag vid Solna tingsrätt.

– Han har förståelse för domen, han har erkänt en del och han har förståelse för hur tingsrätten resonerat, säger 16-åringens advokat Göran Witt-Strömer.

Ungdomsvård

16-åringen döms vid Solna tingsrätt på tio olika punkter, bland annat för tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov stöld och försök till grov misshandel. Det sistnämnda var då han försökte köra över civilklädd polis i Stockholm, i samband med ett gripande. Polismannen hann hoppa upp på motorhuven och undvek därmed att bli överkörd. 16-åringen döms till fem månader sluten ungdomsvård och frias i ett fall av grov stöld.

16-årig rymling

– Han har inte bestämt sig för om han ska överklaga eller inte, säger advokat Göran Witt-Strömer.

Vansinnesfärd

16-åringen har gång på gång rymt från ungdomshemmet Klarälvsgården i Deje och stulit dyra bilar. På sin flykt mot Stockholm har han kört vårdslöst i en så hög hastighet att polisen inte vågat följa efter, mer än under korta sträckor. När han gripits har han återförts till Klarälvsgården, för kort därefter rymma igen.

Skadestånd till bilägare

Tommy Reinestrand fick sin bil stulen i Forshaga i början av maj. Under 16-åringens flykt till Stockholm körde han på en sten och ner i ett buskage och tvingade polisen att köra på Reinestrands stulna bilen. Bilen fick omfattande skador och 16-åringen döms att betala drygt 25 000 kronor i skadestånd till Tommy Reinestrand. Totalt döms gärningsmannen till att betala närmare 70 000 kronor i skadestånd till både privatpersoner och försäkringsbolag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

16-årig rymling

Mer i ämnet