• Viktigt meddelande:

    Brand i batterilager med kraftig rökutveckling - personer i Boliden Bergsö i Landskrona uppmanas gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. LÄS MER

Pappan misshandlade sin dotter systematisk när hon inte ville bli bortgift. Foto: SVT

16-åring tros ha blivit bortgift mot sin vilja

En 16-årig flicka från östra Värmland ska ha gifts bort mot sin vilja under julhelgen.
– Det är ett brott mot de mänskliga rättigheterna, säger Monica Ekström, ordförande i Brottsofferjouren i Värmland.

Det var under lördagen som polisen tog emot en anmälan om misstänkt tvångsgifte. Enligt anmälan ska en 16-årig flicka ha gifts bort mot sin vilja under julhelgen.

– Det var en kurator som fick kännedom om detta och gjorde anmälan, berättar kriminalinspektör Håkan Bergström på polisens krimjour.

Enligt anmälan ska flickan ha gifts bort inom Sveriges gränser. Det misstänkta tvångsäktenskapet kommer nu att utredas av polisen. Krimjouren hade på söndagen ännu inte fått alla detaljer kring det inträffade.

– Det kommer utredas av polisen på den aktuella orten i nästa vecka, säger Håkan Bergström.

”Har sett en ökning”

Monica Ekström är ordförande i Brottsofferjouren i Värmland. Hon är själv inte insatt i det aktuella fallet men säger att man under senaste tiden sett en ökning kring hedersrelaterat våld och förtryck.

– Vi har en specifik avdelning som jobbar med sådant här och där har vi sett en ökning. Men det handlar inte enbart om bortgifte utan att man lever i en struktur med hedersnormer, säger hon.

Kan ge fyra års fängelse

Hon menar att det finns dålig kunskap i samhället kring hur man ska arbeta förebyggande mot hedersrelaterat våld och förtryck.

– Min uppfattning är att man måste vara tydligare med vad som är acceptabelt. Självklart ska man tillåta olika kulturer men kultur och tradition får aldrig bryta mot svensk lagstiftning och mot mänskliga rättigheter.

Äktenskapstvång kan ge upp till fyra års fängelse.

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer