Ahmad Alizade, i mitten tillsammans med vännen Hussein Muhebi och Kristoffer Kullberg. Foto: Privat/Kristoffer Kullberg

19-årige Ahmads utvisning uppmärksammades i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

19-årige Ahmad Alizade utvisades till Afghanistan under tisdagskvällen. Han har levt i Sverige i fyra år och bott hos familjen Kullberg på Hammarö som medverkade i manifestationen ”Circle of silence” på Stora torget i Karlstad.

– Medan hans skolkamrater funderar över studenten måste Ahmad fundera över hur han ska överleva, säger Kristoffer Kullberg.

Ahmad gick på Nobelgymnasiet och läste till barnskötare, men kom en vecka försent till Sverige för att kunna omfattas av den så kallade gymnasielagen som skulle innebära en ny chans för ensamkommande att få uppehållstillstånd. På tisdagen utvisades han till Afghanistan.

– Det var så hemskt när vi besökte Ahmad på förvaret i Märsta. Den här killen är så stark. Han är så lugn, kanske för att han inte kunnat ta in det än. Han sa i princip att allt kommer ändå ta slut någon gång. Det känns... inte alls bra, säger Kristoffer Kullberg.

Påverkar

Trots att Ahmad suttit i förvar de senaste månaderna har han ändå försökt avsluta sin utbildning, berättar Kristoffer Kullberg.

– Han fick hjälp av sin lärare och fick med sig några böcker, men det har varit svårt för honom under all press.

Hela familjen Kullberg har påverkats av Ahmads utvisningsprocess.

– Jag har två barn, åtta och tio år, och det är svårt att förklara för dem varför Ahmad ska åka. Det är svårt att förklara de beslut som vår riksdag och regering har tagit de här besluten och varför han måste åka till ett land där det bombas och krigas, säger Kristoffer kullberg.

Olika bedömningar

Manifestationen på Stora Torget i Karlstad var en av de 21 manifestationer i landet som under parollen ”Circle of silence” kritiserar Migrationsverkets beslut att utvisa personer till ett land som av Svenska ambassaden avråder personer från att resa till.

Migrationsverket gör en annorlunda bedömning av läget och hänvisar till läget i landets olika provinser. Migrationsverkets presstjänst hänvisar till myndighetens rättsliga ställningstagande när SVT Nyheter Värmland kontaktar dem:

”Migrationsverket bedömer att säkerhetssituationen i Afghanistan är allvarlig men att den varierar inom och mellan olika provinser. Konflikten har dock inte nått den nivå som enligt lag och praxis måste gälla för att alla från ett visst land ska få stanna. Migrationsverket har länge bedömt att situationen i Afghanistan är allvarlig och många därifrån har därför skydd i Sverige.”

Stor oro

Kristoffer Kullberg tycker att det ändå inte är säkert för Ahmad att åka dit.

– Han har inte varit vuxen i något annat land än Sverige. Det är så mycket frågor. Kommer han ha kläder på kroppen? Kommer han ha tak över huvudet? Kommer han ha någon försörjning den första tiden?

Hur har allt det här påverkat dig?

– För ett år sedan visste jag inte hur det var där i Afghanistan, men nu har jag lärt mig så mycket. Jag har levt mitt lyckliga svensson-liv men så händer detta. Det är verkligen på riktigt. Det händer verkligen saker där nere. Då vill man engagera sig i deras förutsättningar, säger Kristoffer Kullberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.