Utsikt mot fyra väderstreck från klocktornet. Foto: SVT

199 steg upp i Domkyrkan – nu är klocktornet i Karlstad öppet

Uppdaterad
Publicerad

Den som vill nå högre än trädtopparna och har starka ben har nu chansen att få se Karlstad från ovan. Domkyrkan har nämligen sommaröppet i klocktornet.

En lång vandring på 199 steg i smala trappor leder till tornrummet 57 meter upp. Här vakade en gång tornvakter över den sovande staden. Här uppe fanns en säng och ett dass. Och då som nu serverades en makalös utsikt i alla fyra väderstrecken.

– Det är ganska litet här, små fönster, men det var väldigt fin utsikt, säger Ingmarie Gustavsson från Värnamo.

”En blir tämligen trött”

– Det är åttonde gången jag är uppe här. Det är så fin utsikt och så är det gamla grejer här, en intressant och spännande miljö, säger Tony Persson från Arvika.

För att ta sig upp i tornet krävs det en god kondition menar domkyrkovaktmästaren Henrik Hermansson. Han är uppe i tornet minst en gång i veckan.

– Glömmer en något på nedersidan och måste gå upp en gång till så är en tämligen trött när en kommer opp. Men belöningen är ju utsikten över stan. En solig fin dag är det inte helt fel och gå dit opp, Henrik Hermansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.