Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Jag är jättetacksam för det jag har idag, säger Faktumsäljaren Lena. Foto: SVT

Faktum firar 20-årsjubileum: ”Sorgligt att den behövs”

Uppdaterad
Publicerad

Faktum firar 20-årsjubileum. Gatutidningen är Sveriges största och gavs ut för första gången i september 2001. Att den nu fyller 20 år innebär blandade känslor.

– Det är fantastiskt att den finns, men sorgligt att den behövs i vårt samhälle, säger Ie Pålsson, personal på Faktum Karlstad.

Här har tidningen funnits sedan oktober 2018, och i dagsläget finns cirka 15 säljare i området. Upplägget är att säljarna själva köper tidningen för 40 kronor, säljer den vidare för 80 och får behålla mellanskillnaden.

– Många av de som söker sig till oss är personer som lever i fattigdom, socialt utanförskap eller missbruk. När de börjar som säljare får de en starkare ekonomi och socialt sammanhang, säger Anna Lund, verksamhetsansvarig för Faktum i Karlstad.

Lena är en av dem som sålt tidningen under längst tid i området.

– Det har gjort mycket för både min ekonomi och min självkänsla, säger hon.

Hör Faktumsäljaren Lena berätta om vad tidningen haft för inverkan på hennes tillvaro, och hur hon upplever situationen i Karlstad idag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer