20-åring döms för att ha sålt narkotika på Darknet Foto: SVT/Polisen

20-åring döms för narkotikaförsäljning på Darknet – sålde till polisen

Publicerad

En 20-årig västvärmlänning döms nu till fängelse i 1 år och 10 månader för att han sålt narkotika på en krypterad marknadsplats på Darknet. Mannen avslöjades av tullen och efter omfattande spaning och något så ovanligt som en brottsprovokation kunde han gripas.

Det var tullen som först reagerade på att det skickades väldigt många brev med likartat uteseende från en adress i västra Värmland. Polisen kopplades in och började spana. De kontrollerade några av försändelserna som visade sig innehålla narkotika förpackad i kapslar.

Experter på polisens nationella operativa avdelning, NOA, kunde efter en koll på Darknet se att det bara fanns en person som sålde MDMA, även kallat ecstasy, i kapslar och då beslutade åklagare Stefan Wessberg om ett bevisköp som är en brottsprovokation. Under det fingerade namnet ”Oskar Lindström” beställde polisen ecstasykapslar från 20-åringens säljkonto på Darknet.

 – Jag beslutade om en beställning och sedan behövde vi bara bevaka brevlådan för att konstatera att han var säljaren, säger åklagare Stefan Wessberg.

Åklagare Stefan Wessberg

Hittade narkotika och dopningspreparat

Vid ett tillslag hos 20-åringen hittades sedan stora mängder narkotika och bland beslagen finns också amfetamin och dopningspreparat. Åklagaren menar att mannens verksamhet varit yrkesmässig, men den totala omfattningen har inte gått att spåra på grund av att många uppgifter är krypterade. Betalningen har skett med bitcoins. En stor del av åtalet bygger på mannens egna uppgifter och erkännande.

– Han har varit ovanligt generös med att själv berätta, säger Stefan Wessberg.

Hur vanligt är det att ni lyckas spåra försäljarna på de här krypterade sajterna?

– Det är inte vanligt, det är oerhört svårt att komma åt den här typen av brottslighet, det krävs enorma resurser och de sitter vi inte med här i Värmland i alla fall.

Ovanligt med brottsprovokation

Att polisen gör ett bevisköp som är en så kallad brottsprovokation är ovanligt och kräver beslut av åklagare.

– Det är helt lagligt, men man får inte åtala personen i fråga för just det som man beställer på det här sättet. Men det görs för att få bevisning helt enkelt, säger Stefan Wessberg.

Försvarsadvokat Per Eriksson Foto: SVT

Kommer troligen överklaga

Åklagaren är nöjd med fängelsedomen och kommer inte att överklaga. 20-åringen som önskar vård för sitt narkotikaberoende överväger däremot att överklaga, det säger hans advokat Per Eriksson. Angående brottsprovokationen säger han:

– Det är ju lite anmärkningsvärt att man jobbar på så sätt, men vi har inte gjort någon stor sak av det.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.