Foto: LänsstyrelsenVisa alla (4)
Visa alla (4)

200 nötkreatur omhändertagna

Publicerad

Länsstyrelsen har omhändertagit runt 200 nötdjur på en gård i Arvikatrakten.
– Det här är ett övergrepp. Djuren har inte farit illa, säger djurhållaren.

Det var i samband med en kontroll på gården som Länsstyrelsen konstaterade allvarliga och omfattande brister i djurhållningen.

– De brister vi har hittat är djur i varierande grad av underhull så de har inte fått tillräckligt med mat av rätt kvalitet. Och de är lortiga och går i upptrampade och leriga hagar och har inte tillgång till rena och torra liggplatser, säger Maria Hammarström på Länsstyrelsen.

Är det till och med aktuellt med avlivning?

– Det kan bli det, vi håller på och bedömer varje enskilt djur tillsammans med en distriktsveterinär och det blir efter den bedömningen som det avgörs om det blir fråga om avlivning eller om de ska säljas på annat sätt, säger  Hammarström.

Värmlandsnytt har pratat med djurhållaren och han säger att länsstyrelsens beslut om omhändertagande är felaktigt och att djuren inte farit illa.

-Det här är ett övergrepp. Djuren har inte farit illa. Det här är ett beslut som förstör vår familjs ekonomi och någon laglig grund till omhändertagandet finns inte.

– Vi har i alla fall inte sett något beslut.

Länsstyrelsen besökte gården för ett par veckor sedan efter ett tips. Efter den kontrollen ställdes krav på lantbrukaren men vid den uppföljande kontrollen igår hade inga åtgärder vidtagits för att förbättra situationen på gården.

– Då hade vi ingen annan möjlighet än att fatta beslut att omhänderta de här djuren, säger  Maria Hammarström på Länsstyrelsen.

När djur bedöms vara utsatta för lidande kan Länsstyrelsen besluta om ett omedelbart omhändertagande och det är det som skett i det här fallet.

Omhändertagandet påbörjades i går, onsdag, men arbetet fortsätter i dag och eftersom Länsstyrelsen begärt handräckning har även Polisen personal på plats.

Det är Länsstyrelsen som fattar beslut om vad som ska ske med djuren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer