Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med in i Nystugan – ett av 200 ödehus i Nordvärmland som väntar på nya ägare. Foto: Karin Mannberg/SVT

200 ödehus i Nordvärmland – kartläggning ska locka nya invånare

Uppdaterad
Publicerad

Nu är den första delen av inventeringen av ödehus i norra Värmland klar.

Cirka 200 hus finns på listan. Nu ska kommunerna  försöka förmå ägarna att sälja – för att locka nya invånare till bygden.

– Vi vill ge de tomma husen ett nytt liv helt enkelt. Vi behöver inflyttning i norra Värmland, säger Leo Larsson, en av två projektledare som ska hjälpa kommunerna Sunne, Torsby, Hagfors och Munkfors att locka nya invånare med hjälp av gamla hus.

Letar efter ägarna

Under den första etappen av det EU-finansierade projektet ”Landsbygdsdrömmar – obebodda hus” har man identifierat 200 obebodda hus i kommunerna. Nu ska man försöka hitta ägarna och förmå dem att sälja.

Ett hus som redan är klart för försäljning är Nystugan i Övre Lid norr om Sunnemo, som stått tom sedan mitten av 1960-talet.

Starta klippet för att se den 40 centimeter höga köksspisen, och höra mer om befintliga och gömda kakelugnar i Nystugan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.