Pengarna ska, bland annat, räcka till 849 nya utbildningsplatser. Foto: SVT

25 miljoner mer till universitetet

Publicerad

I regeringens budgetproposition föreslås en satsning på utbildning som innebär att Karlstads universitet får 25 miljoner kronor mer än tidigare. För rektor Johan Sterte kom beskedet som en överraskning.

Tillskottet är en del av regeringens så kallade kunskapslyft inom högskolan.

– Universitet och högskola har inte varit i fokus inför presentationen av budgetpropositionen så jag hade inte jättestora förväntningar, säger Johan Sterte.

Enligt utbildningsdepartementet kommer de nya pengarna räcka till 849 nya utbildningsplatser. Dessa kommer främst fördelas på lärar-, vård-, och ingenjörsprogrammen.

Sommarkurser

I och med det instabila parlamentariska läger under 2018 fick universitetet avbryta en rad satsningar, men nu kan dessa återupptas. Det ska också bli lättare för lärarstudenter att snabbare bli klara med utbildningen, genom en satsning på sommarkurser nästa år.

Totalt sett får Karlstads universitet 956 miljoner kronor i statliga anslag för 2020. 25 miljoner kronor har tillkommit jämfört med föregående höstbudget. Anslaget ska också gå till forskning och forskarutbildning.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer