Enligt Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande för Polisförbundet, leder situationen till högre tryck på dem som är i tjänst. Foto: TT

27 av 40 polisreceptioner i regionen stänger

Uppdaterad
Publicerad

Totalt stänger 70 polisstationer i landet under vissa perioder i sommar. I polisregion Bergslagen — Dalarnas, Värmlands och Örebro län — stänger 27 av 40 receptioner under semestern på grund av resursbrist, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Problemet är att vi är för få för att klara täckningen, och detta år har vi inte ekonomiska medel för att ta in vikarier, säger kanslichefen i Värmland Carina Hertzberg till Ekot.

Enligt Anna Nellberg Dennis, förste vice ordförande för Polisförbundet, leder det till högre tryck på dem som är i tjänst.

– Det är högt tryck på utfärdande av pass inför semestern och för utredarna ökar ärendehögarna samtidigt som vi är halverad styrka, om inte färre, säger hon.

Det innebär stor risk för stress och en känsla av otillräcklighet för poliserna, enligt Anna Nellberg Dennis.

– De som arbetar kan uppleva en försämrad arbetsmiljö och risken finns att de inte kan åka på alla jobb utan måste prioritera hårt.

Tillgänglighet för medborgare

Mathias Lindqvist, kommunalråd i Munkfors i Värmland, oroas över att stationen i kommunen inte har öppet. Även kommunalrådet i Falun, Susanne Norberg, är bekymrad.

– Vi behöver kunna ha en tillgänglighet även när det gäller polisen. Vi är en stor kommun som växer över sommaren med mycket turister. Så jag tycker det är oerhört tråkigt, säger Susanne Norberg (S) till Ekot.

Läs mer: Flera polisstationer stängda i sommar

Anna Nellberg Dennis ser också en risk för att medborgarna inte kan få den service de har rätt till.

– Allmänheten och skattebetalarna får inte den service de betalar för, säger Nellberg Dennis.

Den enda lösningen som hon kan se är att på lång sikt komma till rätta med bristen på poliser.

Fakta: Polisstationer som har stängt i sommar

I polisområde Öst stänger 16 kontor. I polisområde Nord stänger 17 poliskontor under vissa perioder i sommar, varav tio passreceptioner. I polisområde Mitt stängs ingen station helt, men receptionerna går ner i öppethållande, enligt Gävleborgs kanslichef.

I Dalarnas, Värmlands och Örebro län stänger 27 av 40 receptioner under semestern på grund av resursbrist.

Källa: Sveriges Radio Ekot

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.