Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Anton Eriksson om vad han stött på under grävet om konstkuppen. Foto: SVT

30 år sedan konstkuppen vid Arvika Nyheter – Antons gräv håller liv vid historien

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 2021 har Anton Eriksson, som är reporter på Arvika Nyheter, grävt kring konstkuppen mot redaktionen 1991.

– Den har lett mig till Arvikas undre värld, kriminella och en av tidernas största konstkupper, säger han.

Det är drygt 30 år sedan konst för 1,2 miljoner stals från Arvika Nyheters redaktion och tavlorna är än idag försvunna. När Anton Eriksson efterforskat kring kuppen så har han fått fler tips och ett namn har återkommit genom grävet. Det är en man från Arvika, som har ett kriminellt förflutet, konstintresse och även är god vän med den ökände brottslingen Clark Olofsson.

Anton Eriksson spelade in ett telefonsamtal med Clark Olofsson där han medger att han har information om konstkuppen mot Arvika Nyheter.

– Jag kan skaffa fram tavlorna inga problem, säger han i telefonsamtalet.

Hoppas målningarna återvänder

Trots att Anton Eriksson tvivlar på om han talar sanning, så är han optimistisk att tavlorna kommer återvända till redaktionen.

– Jag tror ändå att det finns en chans, om det är så att de här målningarna finns kvar kommer de bli väldigt heta nu och riskabla att ha i sin ägo. Så min förhoppning är att någon ska komma hit och lämna tillbaka målningarna, så att Arvikabor kan ta del av de fantastiska kulturskatterna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.