300 gröna på möte i Karlstad

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleddes det Europeiska gröna partiets kongress i Karlstad. Närmare 300 miljöpolitiker från hela Europa har samlats i staden för ett gemensamt avstamp inför EU-valet 2019.

Det låg ett rassel från resväskor över Karlstad när runt 250 europeiska miljöparlamentariker drog fram genom staden under fredagsförmiddagen. På plats för att ta emot dem i Karlstads konferenscenter fanns ett 30-tal volontärer från Grön ungdom och från det svenska Miljöpartiets lokala avdelningar i Värmland. En av dem var Alina Koltsova från Arvika.

– Jag ser fram emot att få träffa dem jag redan känner men jag ser också fram emot att få träffa de nya ansiktena, de jag inte har träffat förut. Det är alltid kul att stifta nya bekantskaper och att nätverka när man är politiskt aktiv, säger Alina Koltsova (MP).

Volontärernas arbete går ut på att lösa allt det praktiska som behöver lösas för att de politiska processerna ska kunna pågå störningsfritt.

– Det finns jättemånga olika uppgifter, att stå i garderob, att ta emot registrering och ta emot personer på tåg och sådant. Men i grunden är det viktigaste att man är här och att man är en del av detta, säger volontäransvarige Robert Halvarsson (MP).

Klimatförändringarna största utmaningen

Vid lunchtid hade de allra flesta delegaterna kommit på plats och det politiska arbetet kunde börja. Och det europeiska miljöpartiet, EGP:s, språkrör var tydlig med vilken fråga han anser är den allra viktigaste att stöta och blöta under den tre dagar långa kongressen.

– Om jag måste identifiera den viktigaste frågan så är det förmodligen hur vi ska kunna omvandla våra ekonomier och samhällen så att vi kan bemästra den utmaning som klimatförändringarna utgör, säger Reinhard Bütikofer (EGP).

Politiskt utbyte mellan varven

I skuggan av den storpolitiska debatt som miljöpolitikerna hoppas ska leda till en gemensam plattform inför nästa EU-val fortsätter volontärerna sitt arbete. Men mellan de praktiska göromålen hoppas de också få till en del politiskt utbyte.

– Jag tänker att det alltid är bra att få tips och råd om hur man kan göra vissa saker och, inte minst, hur man kan hantera vissa situationer, säger Alina Koltsova (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.