Bland annat kan vattenkraftverkets dammar och starka turbiner leda till en omfattande fiskdöd. Hör Olle Calle, fiskforskare på Karlstads Universitet, berätta i klippet. Foto: SVT

320 vattenkraftverk och regleringsdammar i Värmland ska omprövas

Uppdaterad
Publicerad

För många vandrande fiskar kan ett vattenkraftverk innebära slutet på vandringen då kraftverkets dammar och starka turbiner utgör dödsfällor för fiskarna. Nu planeras 320 vattenkraftverk och regleringsdammar i Värmland att omprövas.

Efter ett regeringsbeslut planeras nu att vattenkraftens miljövillkor i hela Sverige ska omprövas. Det ska inte bara syfta till en bättre vattenmiljö utan även effektivisera tillgången till vattenkraftselen.

Vattenkraftverken har stor påverkan på fisklivet. Hör Olle Calles, fiskforskare på Karlstads Universitet, berätta i klippet.

Lång process

Men trots att många fiskar är akut hotade beräknas arbetet att pågå i ungefär 20 år med början i Värmland under 2023.

Enligt Mikael Hedenskog, vattenhandläggare på länsstyrelsen, har man i en liten del av länet redan startat förarbetet:

– Under samverkansprocessen som pågår nu försöker vi framförallt göra en lägesbeskrivning. Det innebär att kartlägga vilka problem som finns och vilka åtgärder som skulle lämpa sig, säger han.

Omprövning i domstol

Det är kraftverksägarna själva som ansöker om omprövningarna i domstol.

– Senast den 1 september 2023 ska damm- och kraftverksägare i första prövningsgruppen i länet ha inlämnat sina ansökningshandlingar till Mark- och miljödomstolen vid Vänersborg Tingsrätt, säger Mikael Hedenskog.

Försöker åtgärda problemen

På Alsters Vattenkraftverk i Karlstad har man länge försökt att åtgärda problemen genom att bland annat investera privata pengar och tillåta forskningsprojekt om fiskpassager på anläggningen. Enligt ägaren Ulf Leveyn, har man ändå valt att ansöka om omprövning för att ytterligare kunna förbättra uppströms- och nedströmspassagerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.