Hör Eva-Lena Gustavsson (S) berätta varför hon tror att så många lämnat politiken i Värmland. Foto: SVT

38 politiker har hoppat av – på mindre än ett år

Uppdaterad
Publicerad

Mindre än tio månader efter kommunvalet har 38 av länets fullmäktigeledamöter hoppat av sina politiska uppdrag i kommunerna.

– Hela samhället har förändrats. Förr hade vi jobb och våra inrutade liv. Det har hänt oerhört mycket de senaste åren så rörligheten är mycket större, säger Eva-Lena Gustavsson (S), som själv lämnar uppdraget som ordförande i kommunfullmäktige i Torsby för att flytta till Kumla där hon fått ett nytt jobb.

Hon säger att det i vissa fall också kan vara interna strider som är orsaken till alla avhopp.

– Men det tror jag inte är huvudskälet de flesta gångerna. Möjligen när man blir politiska vildar, säger hon.

Bättre än tidigare

Runar Filper, som är ordförande för Sverigedemokraterna i Värmland, som har politiska vildar i både Torsby och på Hammarö, säger att det ser bättre ut hittills den här mandatperioden än efter tidigare val.

– Det är klart att man vill ha alla spelare på banan men det är en avsevärd förbättring jämfört med tidigare, säger han.

Flest avhopp i Kil

Av de 38 som hoppat av i länet är 13 socialdemokrater och 11 sverigedemokrater. Flest ledamöter som lämnat politiken har man i Kil där åtta hoppat av.

Enligt kommunalrådet Anders Johansson (S) är det mest en slump att just Kil har fler avhopp än andra kommuner.

– Det kan vara sjukdom, nya arbetsuppgifter eller att man flyttat från kommunen. Nu gäller det att vi fyller på med nya medlemmar som blir aktiva i politiken, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.