4 000 löpare bjöds på lervälling

Idag avgjordes det 25:e tjurruset i Karlstad. Banan är 10 kilometer lång i terrängen vid Norra fältet och I2-skogen och har både naturliga och byggda hinder. Barnen springer 3,5 kilometer och de minsta kalvarna 200 eller 400 meter.

Det här är en folkfest på lerigt allvar. 200 minikalvar under åtta år, mer än 650 kalvar mellan 9 och 14 år och så över 3500 som tjurrusar. För den som inte nöjer sig med de vanliga strapatserna i form av vatten, lera och hinder bjuder arrangerande IF Göta i år på en 25-årspresent i form av en extra värstingklass.

Söndertrampad bana

Den gruppen med ett 20-tal deltagare startar sist av alla och  får som extra krydda genomföra loppet på en bana som trampats sönder av mer än 7000 fötter med mycket spring i benen.

– Tjurruset har vuxit, säger Jennie Persson, marknads- och arrangemangsansvarig på IF Göta. – Vi slår rekord i antalet deltagare varje år numera och det är inte bara från Värmland utan deltagarna kommer också från övriga landet.

”En utmaning”

Tjurrusets popularitet beror på att folk tycker om att ta ut sig ordentligt, menar arrangörerna.

” Det är en utmaning. Jag tror löparna både vill vinna och bli smutsiga, säger Jennie Persson.

Här kan du se hur det gick för de drygt 4 000 deltagarna: Tjurruset 2016

Så arbetar vi på SVT Nyheter

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer