Hör några av Karlstadborna berätta om hur ofta de besöker Skutberget. Foto: SVT

Så många besöker Skutberget varje månad

Uppdaterad
Publicerad

Fyra av tio Karlstadsbor har under det senaste året besökt Skutberget minst en eller ett par gånger i månaden. Det visar den undersökning som SVT Nyheter Värmland och Nya Wermlandstidningen gjort, där de svarande själva skattat antal besök på området.

– Jag är här varje dag och matar ekorrar och fåglar, berättar Runa Hansson i Karlstad.

Av tusen personer som svarade i undersökningen var det 38,9 procent som besökt friluftsområdet minst en eller ett par gånger i månaden under det senaste året. Av dessa uppgav 12 procentenheter att de besöker Skutberget en eller flera gånger i veckan.

– Jag är här så ofta jag kan, när jag åker in till Karlstad, säger Eero Lehikoinen från Vålberg.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Så här har undersökningen gått till

17 procent aldrig där

21,5 procent uppger att de är där ett par gånger per halvår men nästan lika många, 22,9 procent, är där mer sällan – en eller ett par gånger per år. 16,7 procent svarar att de aldrig besöker Skutberget.

– Det är en låg andel som inte besökt Skutberget senaste året, tittar man så besöker nästan hälften av Karlstadsborna Skutberget regelbundet. Det visar att det inte är ett marginellt området i periferin. Många har någon typ av relation till Skutberget, säger Thomas Denk, professor i statskunskap och som analyserat resultatet av undersökningen.

Denk: ”Det finns en osäkerhet om besökssiffrorna”

Äldre besöker oftare

De flitigaste besökarna är personer som är 65 år eller äldre. I gruppen svarande som var 65 år eller äldre var 16 procent där en eller flera gånger i veckan, medan det i gruppen 18-30 år bara var 10 procent som var där lika ofta.

– Det är lite spännande, det visar att det är många som troligt har besökt Skutberget under lång tid. Många har säkert har aktiviteter där under sitt liv, säger Thomas Denk.

Olika aktiviteter

De tusen personer som svarade i undersökningen fick själva ange vad de gör när de är där. De allra flesta uppgav att de  promenerar, vandrar, solar och badar. Många uppgav även att de motionerar och tränar. Besökarna angav även att de grillar, fikar, spelar discgolf, umgås med vänner och familj.

– Jag solar och badar med barnen, tar en promenad och köper lite glass, säger Karlstadsbon Charlotte Sandén.

Vill ha mer sportaktiviteter

De svarande fick även med egna ord möjlighet att beskriva vad de skulle vilja göra när de besöker Skutberget. Av de tusen svarande tog 731 personer chansen att svara. 22 procent av dessa vill att Skutberget ska kunna erbjuda ett stort utbud av diverse sportaktiviteter, till exempel fotboll, golf, utegym, vattensporter och cykelbanor. 20 procent av de svarande tycker det är bra som det är och 11 procent anser att det borde finnas restauranger, barer och caféer.

Andra synpunkter som kom in var att befintligt område ska rustas upp, så som badstränder och badplatser, motionscentral och motionsspår.

Hur många gånger har du besökt Skutberget det senaste året?

En eller flera gånger per vecka               11,7%

En eller ett par gånger i månaden          27,2%

Ett par gånger per halvår                      21,5%

En eller ett par gånger under året          22,9%

Aldrig                                                    16,7%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Planer på Muminvärld i Karlstad

Mer i ämnet