Hilda, årets bragdhund. Foto: SVT

5-åriga Hilda årets bragdhund

Publicerad

5-åriga labradortiken Hilda, eller Wildn'Beauty's No problem som hon heter i stamtavlan, har utnämnts till Årets bragdhund 2018. Tillsammans med sin matte Karin Björck söker hon efter vilt som skadats under jakt eller i trafiken i områdena kring Karlstad men också bortsprungna hundar. Med sin målmedvetna spårning och stora lugn har hon lyckats där andra gått bet.

Hilda är en välutbildad eftersökshund som blev svenska viltspårchampion redan vid nio månaders ålder. Efter en stor mängd lyckade eftersök på vilt började hon även att söka efter bortsprungna hundar.

– Jag tror att ryktet spred sig om att Hilda var duktig på att reda ut besvärliga spår, berättar matte Karin Björck.

Lyckat eftersök

Ett av årets lyckade eftersök gjordes efter att ägaren till två dogue de bordeaux ringde och berättade att hans hundar sprungit bort under nyårsnatten i trakterna kring Arvika. Efter att ha sökt efter dem på egen hand i två dygn fick han tips om Hilda och ringde till Karin.

– Vi åkte dit och började spåra uppför ett berg i över en kilometer och sedan över två myrar där Hilda markerade vid en gran där hundarna tidigare tryckt, berättar Karin.

Därefter visade hon upp mot en högre platå där de fick en glimt av hundarnas ögon i ficklampsskenet. Karin stannade kvar med Hilda medan ägarna försiktigt närmades sig hundarna, som redan börjat förvildas. På vägen ner för berget hjälpte Hilda till genom att uppmuntra de medtagna hundarna med slickar och nospussar.

– Hennes lugn och mjuka sätt gör att andra hundar inte blir rädda utan vågar ta kontakt, även när de blivit uppskrämda och börjat bli förvildade efter en tid på egen hand, avslutar Karin.

Juryns motivering

I juryns motivering kan man läsa hur Hilda med sin fantastiska näsa gjort många eftersök och bland annat hittat 12 bortsprungna hundar. Två hundar blev svårt skrämda av nyårsfyrverkerier. Dessa hittade Hilda, chockade och medtagna efter 54 timmar.

Det är allmänt känt att hundar har en utomordentlig näsa och här har Hilda verkligen bevisat att så är fallet. Vad hon gör är till mycket stor nytta för de hundägare vars hund har försvunnit.

Juryn bestod av Hans Rosenberg, Annika Klang och Ulf Uddman från Svenska Kennelklubben samt Magnus Berglin från Agria Djurförsäkring.

Prisas i helgen

Hilda kommer att få ta emot priset på Stockholms hundmässa i helgen, priset består bland annat av en medalj och ett tuggben till Hilda samt en gåva på 20 000 kronor till valfri organisation. Karin Björck har valt att skänka pengarna till den ideella organisationen Hundstallet som tar hand om bortsprungna hundar.

På mässan kommer även årets polishund, årets narkotikasökhund och årets sociala tjänstehund att få ta emot pris.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.