Hör universitetets rektor Johan Sterte kommentera det ekonomiska tillskottet för nästa år i klippet ovan. Foto: SVT

592 nya platser till Karlstads universitet

Uppdaterad
Publicerad

Ett ekonomiskt tillskott som motsvarar 592 nya utbildningsplatser till Karlstads universitet nästa år. Det föreslår regeringen i höstbudgeten.

– Det känns positivt, det känns som ett förtroende, säger Johan Sterte, rektor vid Karlstads universitet.

På universitetet läser i dag omkring 16 000 studenter, vilket motsvarar cirka 8500 helårsstudenter och det ekonomiska tillskottet för nästa år som regeringen nu föreslagit som motsvarar 592 helårsstudenter, välkomnas av rektor Johan Sterte.

– Det är väldigt positivt att vi får expandera vår utbildning i den utsträckningen här i Karlstad, vi är ju ett av de lärosäten som relativt vår storlek får störst tilldelning av medel för utbildning, säger han.

Enligt Johan Sterte innebär tillskottet för universitetet 13 procent mer i medel för utbildning 2021 jämfört med förra året.

– Det är en stor expansion i två steg där vi får dra vårt strå till stacken för att hantera den pandemi som vi är mitt uppe i i dagsläget, säger han.

Fler utbildningsplatser till bristyrken

För att fler ska få chansen att studera vid universitet och högskolor tillför regeringen i budgetpropositionen totalt drygt 1,7 miljarder kronor under 2021 – vilket motsvarar nästan 19 000 helårsstudenter vid landets lärosäten.

Tanken är att fler ska kunna utbilda sig för att jobba inom data och it, vård, skola eller social omsorg där det är brist på arbetskraft. Vid Karlstads universitet blir det nu aktuellt med nya platser på flera utbildningar.

– Vi har ju en stor lärarutbildning och den kommer att få en stor del av de nya resurserna. Vi har också både ingenjörs- och civilingenjörsutbildningar som kommer att få del av detta, ganska mycket på teknik- och datasidan. Vi har även vårdutbildningar och sjuksköterskeutbildningar, som också är ett stort bristyrke, där vi kommer att satsa en del av resurserna, säger Johan Sterte.

Budgetpropositionen bygger på en överenskommelse mellan regeringspartierna, Centerpartiet och Liberalerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.