Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är nu godkänt för de över 65 år, något Värmlands smittskyddsläkare Ingemar Hallén välkomnar. Foto: TT

65+ kan få Astras vaccin: ”Förenklar och förbättrar”

Uppdaterad
Publicerad

Astra Zenecas vaccin har tidigare inte varit godkänt av för personer över 65 år. Men, idag kom nya direktiv från Folkhälsomyndigheten – vaccinet kan ges till alla över 18.

– Det förenklar och förbättrar, säger Värmlands smittskyddsläkare, Ingemar Hallén.

Anledningen till att vaccinet tidigare inte getts till dem över 65 är att det inte funnits tillräckligt mycket data för att bekräfta dess skyddseffekt. Nu visar tre större studier från Storbritannien att Astra Zenecas vaccin har god skyddseffekt även för personer över 80 år – i nivå med övriga vacciner som godkänts i Sverige.

Snabbare takt

För Region Värmlands del, som hittills varit tvungna att särskilja vaccinleveranserna utifrån tillverkare, är det ett välkommet besked.

– Vi kan snabbare erbjuda de äldre och skörare vaccin, säger Ingemar Hallén.

Se mer av Ingemar Halléns kommentarer i klippet här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.