Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Fler än 850 underskrifter mot nya tidtabellen Foto: SVT

Fler än 850 underskrifter mot nya tidtabellen

Uppdaterad
Publicerad

I fredags släppte Värmlandstrafik de nya tidtabellerna, som gäller från och med 15:e december. Buss 800, som kör sträckan Karlstad – Säffle – Åmål, ska inte längre stanna i Segmon och det har rört upp stor ilska hos de som bor i området.

Agneta Wolfbrandt och Rita Sikainen har själva mätt hur mycket längre tid det tar att köra omvägen genom Segmon, istället för att fortsätta rakt på E18. Det handlar om ett par minuters skillnad, menar de.

”Förbannade tanter”

Tillsammans med Lillemor Lundgren har de varit med och samlat in över 850 namnunderskrifter i protest. De kände inte varandra sedan tidigare, utan har förenats i kampen för tidtabellerna.

– Vi är förbannade tanter, helt enkelt, svarar Agneta Wolfbrandt på frågan om vilka de är.

I morgon ska de lämna över listan på ett möte i Folkets Hus, där Värmlandstrafik väntas svara på frågor om den nya tidtabellen.

Anropsstyrd buss

Det var i slutet på oktober som Värmlandstrafik annonserade att de hållplatser som ligger i Segmon inte längre kommer trafikeras av buss 800. Fram tills den nya tabellen börjar gälla har buss 800 stannat där en gång i timmen mellan 05.00 och 19.00 på vardagar.

Värmlandstrafik hänvisar resenärerna till Grums resecentrum istället – elva kilometer bort.

Dit går buss 821, men bara fyra gånger om dagen, mellan elva och tre, på vardagar under skolåret. Resterande tider är anropsstyrda och måste beställas tre timmar i förväg.

Vill konkurrera med bil

Buss 801 åker hela vägen till Karlstad, men bara fem gånger om dagen från Segmon och sista avgången är 17.35. På helger och under sommaren går den inte alls till Segmon.

I ett pressmeddelande skriver Värmlandstrafik att de ser detta som en möjlighet att få fler att upptäcka kollektivtrafiken från Grums.

– För att få folk att åka kollektivt behöver man ha en tydlig struktur. Drar vi in några turer förlänger vi restiden för Säffleborna till Karlstad. Då blir det svårt att konkurrera med bilen, säger Markus Bergman, trafikchef för buss hos Värmlandstrafik till NWT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer