Hör varför Anders Mendes Törnstrand inte ser någon annan än att säga upp sig från sin tjänst som deltidsbrandman. Foto: SVT

A-kasseregler tvingar deltidsbrandmannen Anders att säga upp sig

Uppdaterad
Publicerad

Anders Mendes Törnstrand i Väse blev arbetslös första juni. Nu måste han säga upp sig från jobbet som deltidsbrandman annars får han inte a-kassa.

– Man är stolt över att vara deltidsbrandman och nu får jag inte vara det längre. Det känns för jävligt helt enkelt.

Anders Mendes Törnstrand jobbade tidigare som konsultchef för ett bemanningsföretag men blev arbetslös första juni i år. Hans jobb som deltidsbrandman blev då ett problem. Enligt a-kassans regler måste man nämligen ha haft sitt deltidsarbete, sin bisyssla, i minst tolv månader för att det ska klassas som extrajobb och ge rätt till a-kassa. Han jobbar sju jourdygn i månaden som deltidsbrandman vilket i praktiken är 21 dagar. De dagarna har han inte rätt till a-kassa utan får endast ersättningen från räddningstjänsten vilken är betydligt lägre än ersättningen från a-kassan.

Anders måste nu antingen säga upp sig som deltidsbrandman för att få a-kassa eller leva på den mycket låga ersättning för deltidsjobbet. Det senare är inget alternativ menar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet