Inga fall har ännu konstaterats i Värmlans län men Värmlands Ridsportförbund uppmanar ändå till försiktighet. Foto: TT

Abortviruset påverkar länets ridskoleverksamhet

Uppdaterad
Publicerad

I början av januari insjuknade ett stall i Stockholms län i den allvarligare formen av abortviruset. Fyra av 16 hästar fick då avlivas. Inga fall har ännu konstaterats i Värmlans län men Värmlands Ridsportförbund uppmanar ändå till försiktighet.

– Många har stängt för införsel och utförsel av hästar, säger Maria Dahl, vice ordförande.

Enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA så uppkommer EHV-1 viruset, också kallat abortviruset i Sverige varje år. Men då oftast i den lindrigare formen som ger hästen influensaliknande symtom. Viruset kan också göra att ston kastar sina föl, alltså får missfall. Mot de varianterna av viruset finns det vaccin. Men den tredje, allvarligaste formen som är neurologisk och orsakar förlamning finns inga vaccin. Det är den formen som konstaterats i två stall i Stockholms län.

– Det blir något utbrott av viruset i Sverige varje år, men då är det den lindrigare formen. Vi har hittills varit förskonade av den neurologiska, säger Maria Dahl.

Två misstänkta fall

Förutom EHV-1 viruset så är den återkommande kvarkan också något som drabbat flera av Sveriges län. I Värmland har två stall, ett i Kil och ett i Storfors kommun, haft misstänkt fall av kvarka. Stallet i Storfors fick negativa provsvar, alltså ingen kvarka, medan stallet i Kil inte fått provsvaren tillbaka ännu. Hittills är alltså Värmland förskonat, men stora anläggningar har ändå säkerhetsrestriktioner.

– Många har stängt för införsel och utförsel av hästar. Det är främst de som har ridskolor knuten till sig som skulle förlora stora pengar om de blev smittade och skulle bli tvungna att stänga ner verksamheten, säger Maria Dahl.

Ryktesspridning

Kvarka är enligt SVA en smärtsam luftvägssjukdom som kan ge variga bölder. Den kan också ge lindrigare förkylningssymtom. Maria Dahl konstaterar att mycket information om de båda sjukdomarna har delats på sociala medier. Det är bra, men kan också vara problematiskt.

– Det är mycket ryktesspridning tyvärr. Det blir lite hysteri över det hela. När stallen i Kil och Storfors fick misstanke om kvarka så delade många om det, men det är inte så många som delar när Storfors fick negativt provsvar tillbaka.

Från stall till stall

Vårens tävlingssäsong är i antågande, vilket många ringer Värmlands Ridsportförbund om. Kan man åka och tävla eller inte? Ska tävlingarna ställas in?

– Vi kan inte tvinga folk att stänga utan vi kan bara ge råd. Man kan kolla var anmälningarna till tävlingarna kommer ifrån och kanske inte ta med de som är långväga. Men jag tror folk tar det på allvar och det känns bra, säger Maria Dahl.

Vad kan man göra för att förhindra att smitta sprids?

– Man kan bara ta hand om sig själv, vara nogsam och tänka på det här med att inte åka från stall till stall. Byt om och flytta inte hästar i onödan. Det handlar mycket om att ha respekt för varandra och våra djur, säger hon.

Travsporten påverkas också

Färjestad travbana har verksamhet som vanligt, men är extra noga med att inga hästar med feber kommer till anläggningen.

– Ja, om unghästar får feber så får de stanna hemma även om proverna inte visar på någon smitta, säger Johan Amsköld, sportchef.

Han säger också att det är viktigt att en byter om ifall en åker mellan olika stall, men också att det till exempel är viktigt att rengöra hästtransporter ordentligt om det är olika hästar som ska åka i transporten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.