Foto: SVT

Acki vill göra Värmland till föregångare inom elevhälsa

Uppdaterad
Publicerad

Idrottsläraren och beteendevetaren Acki Wästlund brinner för att förbättra skolornas elevhälsoarbete. Hon vill gärna se Värmland i framkant på området.

– Jag hoppas att vi ska skapa en Värmlandsmodell som visar hur man kan jobba på olika sätt för att få elever i skolan att må bra, inte känna sig stressade, tycka det är kul att gå till skolan och vilja lära sig något, säger hon.

I dag samlades skolchefer och personal från 22 skolor på Värmlands museum för en konferens med rubriken: Hur förebygger vi stress och psykisk ohälsa i skolan? Syftet var att dela med sig av goda exempel och erfarenheter när det gäller att förbättra elevers hälsa och livsstil, som hur man lyckas uppmuntra elever till att motionera mer och skaffa sig bättre matvanor.

Lärare vill inspireras

Idrottsläraren Anders Knoph från Stjerneskolan i Torsby var på plats för att få inspiration och dela med sig av sina erfarenheter. För honom är det också viktigt att arbetet omfattar personalen.

– Glad personal som mår bra, presterar ju bra och det smittar ju över på eleverna, säger han.

Vilka är dina bästa tips?

– Hitta något man tycker om att göra. Ge eleverna verktyg så de kan röra sig. Fundera på hur man ska äta och bejaka trevliga saker i livet, det tycker jag är viktigt, säger Anders Knoph.

Vad tror du om att skapa en värmlandsmodell?

– Förhoppningsvis kan det leda till en bättre hälsa på lång sikt och ökad medvetenhet hos den egna individen. För det är ju jag själv som måste göra något för att jag ska må bra. Jag kan inte luta mig mot alla andra.

Eleverna får sätta mål

Acki Wästlund har startat och jobbar med att sprida en arbetsmodell som kallas FMS. Förkortningen står för Fysisk kapacitet (F), mental balans (M) och social kompetens (S). Modellen låter eleverna själva sätta upp mål och göra en hälsoplan som utifrån frågeformulär, fysiska tester och samtal. Planen följs sedan upp regelbundet. FMS var en av flera metoder som togs upp under dagen och en modell som nu ska följas upp av forskare vid Linnéuniversitetet.

Vad skulle en värmlandsmodell innehålla och betyda?

– Jag tror vi behöver ett helt län som visar att man samverkar och samlar kommunerna kring livsstilsfrågor. Då tror jag att vi kan bli föregångare för ett arbete som gör att elever och personal mår bra, säger Acki Wästlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.