Ahmad Alizade, i mitten tillsammans med vännen Hussein Muhebi och Kristoffer Kullberg. Foto: Privat/Kristoffer Kullberg

Utvisade Ahmad har lämnat Kabul

Uppdaterad
Publicerad

Efter fyra år i Karlstad och Hammarö utvisades 19-årige Ahmad Alizade till Afghanistan den första oktober. Efter en dryg månads osäker tillvaro i Kabul har han nu tagit sig till Iran och bor åtminstone tillfälligt hos sin mor och syster där.

Ahmad gick på gymnasiet i Karlstad och skulle bli barnskötare. Han utvisades till Afghanistan och Kabul där han inte har några anhöriga.

– Han har bott i en liten studentlägenhet tillsammans med sju andra personer och han har upplevt det som väldigt otryggt med explosioner och ett väpnat rån alldeles runt knuten, säger Kristoffer Kullberg som hade Ahmad som inneboende hos sig på Hammarö.

Som turist till Iran

Ahmad lyckades få ett pass och tog sig för en dryg vecka sen till Iran på turistvisum som gäller tre månader.

Han bor hos sin mamma och syster där och försöker försörja sig genom att bära kakel och klinker på ett bygge, berättar Kristoffer Kullberg som var i kontakt med Ahmed på telefon för några dagar sen. Internet är för tillfället stängt i Iran.

– Ahmad längtar till Sverige och drömmer om att en dag kunna komma tillbaka till ett tryggare liv och till sina vänner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.