Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Åklagaren Barbro Brännlund vill se ett långt fängelsestraff för den mordmisstänkte 65-åringen. Foto: SVT

Åklagaren yrkar på långt fängelsestraff

Uppdaterad
Publicerad

Åklagaren Barbro Brännlund yrkade på att den 65-årige man som sköt en 50-åring till döds i Kristinehamn i april ska dömas för mord. Och hon vill se ett långt fängelsestraff för 65-åringen.

När tingsrättsförhandlingarna i det uppmärksamma målet gick mot sitt slut under torsdagen yrkade åklagaren på ett långt fängelsestraff för den 65-årige man som stod åtalad för mord.

Man åtalas för mord i Kristinehamn

– Jag yrkade att han skulle dömas för mord men hade inget speciellt yrkande gällande antalet år. Normalvärdet för mord är dock 14 års fängelse och för vapenbrott ett års fängelse, säger åklagare Barbro Brännlund.

65-åringens försvarsadvokat menade dock att 65-åringen agerat i enlighet med nödvärnsrätten när han sköt 50-åringen och att han därför borde frias helt.

– Inledningsvis har han försvarat sig genom att försöka skrämma i väg 50-åringen genom att visa upp vapnet. Därefter har det uppstått en dragkamp om vapnet och det är i samband med det som skotten går av, säger advokat Tony Ellner som försvarar 65-åringen i rätten.

Åklagaren höll med om att 65-åringen befunnit sig i en nödvärnssituation men att det våld han utövade gick långt utöver nödvärnsrätten.

– Man kanske kan hitta några förmildrande omständigheter i att det började som en nödvärnssituation, säger Barbro Brännlund som dock menar att det finns försvårande omständigheter i att 65-åringen skjutit mot 50-åringen när denne var på väg bort från gården.

Fotnot: 65-åringen dömdes för dråp, inte mord.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kristinehamnsmordet

Mer i ämnet