Foto: SVT

Åklagaren yrkar på ungdomstjänst för misshandelsåtalade i Kil

Uppdaterad
Publicerad

Åklagare Sara Nerman yrkar på ungdomstjänst för de två 16-åriga unga män som åtalades, för att tillsammans eller i samförstånd ha slagit och sparkat en annan ung man vid Sannerudsskolan i Kil. En av 16-åringarna åtalades också för att ha hotat målsäganden.

– När det gäller ungdomar har vi särskilda regler och den enda möjliga påföljden som jag ser det är ungdomstjänst. Tingsrätten kommer specificera antalet timmar, säger Sara Nerman.

På onsdagen avslutades rättegången kring det uppmärksammade målet. Händelsen filmades och filmen fick stor spridning på internet och väckte starka känslor i sociala medier.

Rättegången som inleddes dörr hålls bakom lyckta dörrar Foto: SVT

Den ene unge mannen erkände under rättegången att han utdelat ett slag med öppen hand. Enligt hans advokat Bertil Moreau handlar det dock inte om någon misshandel.

– Enligt min huvudman är det att betrakta som ett ofredande som knappast orsakat någon smärta.

Den andre 16-åringen nekade helt till anklagelserna om misshandel och olaga hot.

– Våldet från hans sida är att betrakta som nödvärn, sa hans advokat Lennart Lefverström som svar på åklagarens yrkanden.

Stängda dörrar

Rätten beslutade att hålla förhandlingarna bakom stängda dörrar med hänsyn till pojkarnas unga ålder.

– Jag anses att åtalet är styrkt, att det är tillräckligt för att de ska dömas i enlighet med åtalet, säger åklagaren.

Dom meddelas den 21 augusti.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.