”Det som vi får in är oro kring våld i familjerna”, säger IFO-chefen Sofia Faivre. Foto: SVT

Akut brist på familjehem i Forshaga – fler barn utsätts för våld

Publicerad

Fyra gånger fler barn än vanligt kan inte bo kvar hos sina biologiska föräldrar, larmar Forshaga kommuns socialtjänst. Den rekordstora ökningen gör att det råder akut brist på familjehem i närområdet. 

– Det är åtta, tio till som vi skulle behöva, säger IFO-chefen Sofia Faivre och tillägger att situationen är allvarlig.

I klippet ovan berättar hon mer om barnen som behöver ett nytt hem.

I normalfallet är det ungefär fem barn som behöver placeras i familjehem varje år i Forshaga. I år räknar de snart till 20 barn som behöver ett nytt, tryggt hem.

Men varför har det ökat så kraftigt nu? Förste socialsekreteraren, Johanna Rosenfeldt, har sina funderingar:

– Det skulle ju kunna vara att restriktionerna har öppnat nu och att barn är tillbaka mer i förskola och skola vilket gör att de också har möjlighet att berätta för en annan vuxen om det är något som inte känns bra hemma, säger hon.

Dyra externa hem

När de familjehem som socialtjänsten organiserar inte räcker till tvingas de ta hjälp av externa aktörer, så kallade konsulentstödda familjehem. De är utspridda över hela landet och förutom att barnen måste lämna sina rötter, kostar det mycket mer.

Kommunens egna hem kostar i genomsnitt 14 000 kronor i månaden, medan de externa aktörerna kan landa på uppåt 70 000 kronor.

Nu uppmanar de Forshagaborna att anmäla intresse för att bli familjehem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.