Foto: SVT

Äldre i Storfors testade självförsvar

Publicerad

Att känna sig trygg och säker när man är ute och går på stan, det vill de flesta av oss. Under hälsodagen Gött liv fick en grupp äldre i Storfors några knep att ta med sig, om de skulle behöva försvara sig.

Anne-Marie Axén är i full färd med att försöka ta sig ur sparringpartnern Ingemar Axéns handgrepp.

– Vi är här för att vi vill lära oss lite grand, och lite självförsvar kan vara bra att ha. Och så är det trevligt att träffas, socialt, säger Anne-Marie Axén, och ser sig om i lokalen där ett antal äldre Storforsbor övar på att ta sig ur fasthållningen de också.

Under hälsodagen har seniorer i Storfors varit med bland annat tipspromenad, information av kommunpolisen, en säkerhetsgenomgång för hemmet, och en snabb självförsvarsgenomgång med taekwondoinstruktören Peter Nordin. Rune Öjerstav är nöjd med upplägget:

– Det är en del upplysningar som man inte tänker på som man får med nu. Det fastnar i skallen, säger han och låter belåten.

Bästa rådet – att förebygga

Deltagarna får veta att det allra bästa sättet att att försvara sig är att  undvika att hamna i situationer där man måste använda självförsvar, och att tänka på att försöka förebygga sådana situationer. Men om de ändå skulle uppstå finns lite att tänka på.

– Det viktigaste är att behålla lugnet, vilket är lättare sagt än gjort. Men det vi har försökt att titta på idag är hur du med enkla medel kan klara dig från en situation, förhoppningsvis, säger Peter Nordin.

Och man kan klara att försvara sig utan att vara stark, snabb och smidig, menar han.

– Även om du har blivit till åren kommen så kan du klara av en situation med ett enkelt självförsvar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer