”Ale” har fyra maskiner på 4750 hästkrafter och väger 1540 ton Foto: Privat

”Ale” redo att bryta is

Publicerad

Isbrytaren ”Ale” har sedan ett par veckor körts i Vänern. Säsongen brukar hålla på till i början av april.
– Trafiken rullar på som vanligt och hjälper till så gott vi kan med sjöfarten så folk får sina varor, berättar befälhavare Calle Söder.

Hon är ingen ungdom, iallafall inte inom fartygsvärlen. Finsktillverkade ”Ale” är 45 år, har fyra maskiner på 4750 hästkrafter och besitter en imponerande tyngd av 1540 ton – cirka. Vilken kan behövas när man ska bryta is på Vänern i kallaste februari.

– Än så länge är det inte is på hela Vänern men efter ett ganska kargt väderomslag kom isbildningen igång fortare än den vanligtvis brukar och på vissa ställen är det svårt för fartygen att ta sig fram, säger kapten Söder när vi får tag på honom i telefon på väg in mot Vänersborgs hamn.

Foto: Privat

Fler isbrytare kan kallas in

För tillfället är det bara ”Ale” som kör i Vänern men skulle det köra ihop sig vädermässigt kan fler isbrytare kallas in.

Under vintersäsongen är det elva män i besättningen på fartyget men befälhavaren och några till jobbar med båten hela året om.

– När vi inte kör isbrytning så är det utbildning och underhåll – en såpass gammal båt kräver lite underhåll.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer