Visa alla (2)
Visa alla (2)

Älgjakten kan ställas in

Uppdaterad
Publicerad

Höstens älgjakt kan komma att ställs in i delar av norra Klarälvdalen.  En flyginventering visar att älgstammen i området är rekordlåg. Enligt jägarna är orsaken en kraftigt ökning av antalet vargar i området.

Vi möter fyra jägare i skogarna utanför Stöllet i Värmland. De är bestörta över den flyginventering som gjordes tidigare i år. Enligt inventeringen har älgstammen minskat så kraftigt  att man kan tvingas ställa in höstens älgjakt.

– Den visar att vi har mindre älg än vi har haft så länge jag har levat i alla fall, säger Håkan Svartvik,  jägare i Norra Ny. Just i det område där vi sitter nu har vi tre älgar per 1000 hektar.

Hur mycket är det?

– Det är så lite att vargen äter hela tillväxten och lite därtill.

 Delar med vargen 

Jägarna i området har i flera år delat viltet med de vargar som etablerat sig i området. De senaste åren har flera nya revir tillkommit, och de gamla delats upp i mindre områden.  Enligt jägarna är det ökade antalet vargar i området orsaken till nedgången i älgstammen. 

– Det beror på att vi har en alldeles för hög vargkoncentration, säger Tomas Fröman, jägare från Finnskoga-Dalby jaktvårdskrets.

– Det är ju snart ingen idé att gå ut i skogen, säger Per Persson, som ägnat en stor del av sitt 89-åriga liv åt jakt.

– Ja man kan ju gå ut och sitta och äta korv, men jakt kommer inte att existera helt enkelt.

Vargtätast

Enligt länsstyrelsen är området nu det vargtätaste i hela Skandinavien. Man räknar med att varje vargrevir tar cirka 120 älgar om året.

– Om det är ett litet revir och det är liten älgtäthet får man en väldigt stor påverkan på det möjliga jaktuttaget, säger länsstyrelsens rovdjursansvariga Maria Falkevik. Det är där man hamnar när det blir fler och tätare revir och låg älgtäthet. Det blir väldigt lite eller kanske inget kvar till älgjakten, säger hon.

Nya krav på vargjakt

I slutet av månaden ska jaktvårdskretsarna fatta beslutet om ett eventuellt stopp för älgjakten. De jägare vi möter är eniga:  Ska det finnas nån jaktbar älgstam måste det först bli jakt på varg – en jakt som stoppats de senaste två åren sedan den överklagats med hänvisning till EU:s lagstiftning.

– Vi måste få tillstånd att skjuta dem, säger Håkan Svartvik.

– Värmland kanske det rör sig om totalt 150 vargar som skulle behöva skjutas, säger Olle Persson, jaktledare i Norra Ny.

Tomas Fröman fyller i:

– Det är i Värmland vi kan förutsättningarna för Värmland.

Men om nu EU har ett regelverk för att skydda utrotningshotade arter, ska man inte följa det då?

– Jo, det tycker jag är helt rätt. Man ska följa de skydd som finns för utrotningshotade arter, men då ska de också vara utrotningshotade, säger Tomas Fröman.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer