Foto: SVT

Älgstammen minskar inte längre

Publicerad

Nedgången i älgstammen är på väg att plana ut – men på en alltför låg nivå.
Det menar Jägareförbundet som manar till försiktighet i jakten på vuxna djur i årets älgjakt.

På måndag inleds älgjakten i de södra och mellersta delarna av Värmland. Årets älgjakt skiljer sig inte nämnvärt från de närmast föregående åren när det gäller uttaget. Älgstammen har minskat under en lång rad år och är nu nere på nivåer som gjort att planer och avskjutning är i nivå med vad som var normalt i början av 1960-talet. Men det finns ljuspunkter för dem som önskar en stor älgstam.

– Den negativa utvecklingen kan vara på väg att stanna av – men på en allt för låg nivå, säger Jägareförbundet i Värmlands vice ordförande Anders Olsson.

Det är resultatet av vårens spillningsinventering som visar att minskningen av älgstammen planat ut. Men för att inte den trenden ska vända manar nu Jägareförbundet till försiktighet i årets älgjakt och att låta tillgången på kalv vara vägledande för jakten.

– Framför allt ska vi vara rädda om stora tjurar och kor, de mest produktiva djuren. Har vi inga kalvar under jakten så ska det självklart inte heller skjutas vuxna djur, säger Anders Olsson.

Nedåtgående spiral

Att älgstammen minskat kraftigt de senaste åren beror huvudsakligen på att vargstammen växt, men jakten har också haft betydelse. Vargen slår i huvudsak kalvar och om man samtidigt bedriver jakt på vuxna älgar hamnar man i en nedåtgående spiral.

– Det har varit en svår situation för jägarna att förvalta älgstammen. I efterhand kan vi se att uttaget varit för stort. Men under de senaste åren har jägarna i Värmland tagit ett stort ansvar, säger Anders Olsson och betonar att han anser att det också krävs vargjakt för att kunna ha en livskraftig älgstam.

– Det nyligen tagna beslutet om vargjakt är ett steg i rätt riktning men avskjutningen av varg måste öka kraftigt om vi ska lyckas med att återigen få en bra älgstam i Värmland, säger han vidare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer