Foto: SVT

Allmännyttan i Karlstad i vinsttopp

Publicerad

KBAB, det allmännyttiga bostadsbolaget i Karlstad, är ett av de mest vinstgivande i landet. Det visar en undersökning som Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra publicerar i sitt senaste nummer.

Tidningen har granskat vinsterna hos de 50 största kommunala hyresvärdarna under förra året. Sammanställningen visar att samtliga bolag gick med vinst.

Bäst gick Skövdebostäder som i snitt tjänade 25.000 kronor per lägenhet och år. I granskningen har en lägenhet på 75 kvadratmeter använts som jämförelseobjekt.

På femte plats återfinns Karlstads bostads AB. Bolaget tjänade 15.795 kronor per lägenhet förra året, en ökning med 949 kronor jämfört med 2015.

Menar att det är viktigt för att kunna bygga nytt

Hyresgästföreningens ordförande Marie Linder säger till Hem & Hyra att en god ekonomi är viktigt för att kunna bygga nytt och renovera samtidigt som hyreshöjningarna är måttliga.

– Nu när vi ser tendenser på att byggandet mattas av är det viktigt att allmännyttan håller i och fortsätter att bygga för bostadsbristen är inte borta, säger Marie Linder.

Undersökningen har gjorts av ekonomikonsulten Stella Borealis på uppdrag av Hyresgästföreningen. Vinsterna förklaras i huvudsak av låga räntor och stor efterfrågan på boende.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer