Stopp och belägg – här får du inte lätta på trycket. Men trots att ett förbud mot offentlig urinering minskar antalet böteslappar. Foto: TT

Allt färre kissböter skrivs ut

Antalet så kallade ”kissböter”, böter för offentlig urinering, som skrivs ut fortsätter minska. Det visar siffror från Polismyndigheten som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

2010 skrevs nästan 680 böter för offentlig urinering ut i Polisens region Bergslagen (Dalarna, Värmland, Örebro). Sedan dess har det år för år blivit färre, men enligt myndigheten själv beror det knappast på att färre kissar offentligt.

– Dessa brott blir inte anmälda utan det är poliser som är ute och patrullerar som ser dem. Vi måste bli bättre på att informera våra anställda om att det är viktigt att ta dessa brott på allvar, säger Johan Levin, polismästare i Polisregion Öst, till nyhetsbyrån Siren.

”Inte sällan berusade människor”

Under hela fjolåret delades det ut 258 böteslappar efter att polis påträffat kissmarodörer i det fria och under det första halvåret i år ligger antalet böter på 134.

– Jag kan tänka mig att det finns en topp för dessa brott främst under sommarmånaderna när det är festligheter och många människor ute i rörelse. Det är inte sällan berusade människor det handlar om, säger Johan Levin till Siren.

Fotnot: Brottsrubriceringen lyder i sin helhet förargelseväckande beteende genom offentlig urinering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer