Patrik Hallberg, djurhandläggare på polisen i Värmland. Foto: SVT

Allt fler djur omhändertas i Värmland

Publicerad

Värmland ligger i topp när det gäller omhändertagande av djur i Bergslagsregionen – Dalarna, Örebro och Värmland. Länsstyrelsen får varje år in mellan 500 och 600 anmälningar, framförallt om katter utan känd ägare, men också vanvårdade djur av alla de slag.

Två hundar fick häromdagen ett nytt hem efter att ha blivit omhändertagna av polisen, då ägarna inte längre kunde ta hand om sina husdjur. Det är ett av många ärenden som den särskilde djurhandläggaren på polisen har att ta hand om.

– Det vanligaste ärendet är en katt som dykt upp någonstans och som inte har någon känd ägare, säger Patrik Hallberg, djurhandläggare på polisen i Värmland och berättar att katter som gått ute länge ofta är i ganska dåligt skick och inte sällan förvildade.

Polisen hade under förra året 62 omhändertagen av djur. Då kan det vara allt från en katt, eller en hund till en hel nötdjursuppsättning.

– Det är alla sorts djur; bland andra spindlar och ormar, papegojor, duvor, hundar, får och hästar, säger han.

En stor ökning

Länsstyrelsen i Värmland får varje år in mellan 500 och 600 anmälningar om djur som far illa. Omkring hälften är så vaga att myndigheten inte kan gå vidare. Men av de andra görs en kontroll och stämmer uppgifterna görs ett omhändertagande. Handlar det om hundar hamnar de ofta på Segerstads hundpensionat som länge samarbetat med polisen.

– Jag har snart haft öppet i 20 år, och jag tycker det har ökat markant, i alla fall de senaste 15 åren, säger Annette Ihlberg på Segerstads Hundpensionat och berättar att hon kanske fick en två eller tre hundar per år de första åren. Nu kommer det en eller ett par varje månad.

Är det riktigt illa kan djurägaren förbjudas att hålla djur. Ett förbud utan tidsbegränsning. Idag har 62 personer i Värmland djurförbud. En del för vissa djurslag, andra som inte alls får hålla djur. Men det är ett förbud som allt färre respekterar.

– Jag tycker det verkar som att det ökar, flera av dem som har djurförbud, håller ändå djur, säger Patrik Hallberg och konstaterar att de som har djurförbud, men ändå har djur, ofta fortsätter att missköta djuren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.