Marie Oudin (M) får allvarlig kritik av revisorerna i kommunen Foto: SVT

Revisorer kritiserar kommunstyrelseordförande i Kristinehamn

Uppdaterad
Publicerad

Marie Oudin (M), kommunstyrelsens ordförande i Kristinehamn, får allvarlig kritik av revisorerna i kommunen.

Det handlar bland annat om avtalet med förre kommundirektören Anders Dahlén som fick lämna sitt jobb med ett avgångsvederlag på 24 månadslöner.

Enligt revisorerna borde det beslutet inte ha fattats av kommunstyrelsens ordförande.

Hela styrelsen kritiseras

Hela kommunstyrelsen får kritik, från revisorerna, men uppger att särskilt allvarlig kritik riktas mot kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin.

”Den uppgörelse som träffats avseende avgångsvederlag överskrider den avtalade tiden enligt den dåvarande kommundirektörens förordnande med tolv månader. Vi har under året ställt frågor till kommunstyrelsens ordförande och kommunstyrelsen med anledning av våra iakttagelser, men de svar vi erhållit har inte bedömts bidra till ett tillräckligt förtydligande och kan därmed inte anses tillfredsställande”, skriver revisorerna i sin rapport.

– Kritiken handlar om hanteringen av ärendet. Det är dålig dokumentation och informella beslut, säger Rolf Larsson, ordförande i revisionsgruppen.

Men Marie Oudin säger till SVT att hon ser revisionens utlåtande som ett partipolitiskt utspel.

– Lite märkligt att de driver oppositionspolitik i kommunens revision, säger hon.

De förtroendevalda revisorerna är politiskt utsedda.

– Men vi ska vara opolitiska i vårt uppdrag och vi är från alla olika partier, säger Rolf Larsson.

Revisorsgruppen var helt överens.

Men Marie Oudin anser att inget fel har begåtts.

– Jag anser att vi har gjort rätt, jag har agerat utifrån det majoritetsbeslut som vi hade men det är klart att jag som är politiskt ytterst ansvarig får ta kritiken, säger hon.

Föreslås beviljas ansvarsfrihet

Trots kritiken föreslår revisorerna att politikerna beviljas ansvarsfrihet.

Avtalet som Marie Oudin gjorde med Anders Dahlén innebar att han avslutade sin anställning med ett avgångsvederlag som kostade närmare 2,2 miljoner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.