Bilden är en genrebild Foto: TT

Allvarliga brister på äldreboende i Västvärmland anmäls

Uppdaterad
Publicerad

De boende lämnas ensamma framför tv:n långa stunder, har ont om aktiviteter och görs klara för natten redan klockan 17 på eftermiddagen. Nu anmäls boendet till Inspektionen för vård och omsorg för allvarliga missförhållanden

Ett särskilt boende inom den kommunala äldreomsorgen i en kommun i västra Värmland anmäls till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för en rad olika missförhållanden.

Görs i ordning för kvällen klockan 17

En utredning som kommunen genomfört visar att de boende får ett bristande bemötande från personalen, har brist på aktiviteter och att de görs i ordning för natten redan runt klockan 17 på kvällen.

Dessutom framkommer i utredningen att det förekommer mycket skitprat mellan personalen i matsalen när de boende finns i samma rum. De boende lämnas också långa stunder i sina sängar eller ensamma framför tv:n i matsalen.

Allt detta riskerar, enligt utredarna, leda till en minskad trygghet för de boende, en utsatthet och försämrade livsvillkor.

Uppdagades av personal utifrån

Situationen uppmärksammades av personal ur en annan yrkesgrupp som befann sig i äldreboendets lokaler och då kontaktade områdeschefen.

Sedan problemen uppdagades har man från kommunen vidtagit en rad åtgärder för att förbättra situationen. Bland annat har samtal med både personal och boende genomförts. Fler förbättringsåtgärder finns även planerade.

Kommunen gjorde först en Lex Sarah-anmälan av situationen enligt socialtjänstlagen och nu är det alltså även anmält till IVO.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer