• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Kumla kommun, i Örebro län. Det kommunala dricksvattnet är påvisat förorenat av bakterier. Kommunledningen uppmanar alla att koka vattnet före förtäring. Läs mer här

Foto: TT

Ambulanspersonal polisanmäld efter självmord

Publicerad

Personalen i en ambulans i Värmland har polisanmälts för vållande till annans död efter ett självmord i förra veckan, rapporterar Expressen.

Ambulansen skickades hem till en man i 60-årsåldern efter att en orolig anhörig ringt 112.

Efter en stund på platsen kallade sjukvårdarna dit både en läkare för en psykiatrisk utvärdering och en polispatrull. Därefter ska de ha lämnat platsen och när polisen väl kom fram hade mannen tagit sitt liv.

Nu har en anmälan mot ambulanspersonalen lämnats in till åklagarkammaren i Örebro, som utreder misstänka brott i vården.

Chefsåklagare Sarah Hajslund Hansen skriver i ett mejl till SVT att en förundersökning avseende vållande till annans död har inletts och att ingen person i nuläget är uppsatt som misstänkt.

Christer Lagerberg är tillförordnad chef för regionens ambulansverksamhet. Han nåddes av nyheten igår, via ett telefonsamtal.

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Tillförordnande chefen för Region Värmlands ambulansverksamhet, Christer Lagerman, vill inte spekulera i vad som föregått den polisanmälan som gjorts mot två sjukvårdare. Foto: SVT

Hur kan något sånt här inträffa?

– Det kan jag inte spekulera i. Vi gör en internutredning och fokus just nu är att ta hand om personalen, säger Christer Lagerberg och tillägger:

– Det jag kan säga är att vi avvaktar åklagarens arbete och vi låter den processen ta den tid det kräver.

Vad har ambulanspersonal för skyldighet att stanna kvar hos en person som framstår självmordsbenägen?

– Det får man ta från fall till fall. Är det så att det är en hot- och våldssituation, till exempel, så värnar vi om egen säkerhet först och främst. Det kan bli så att man tvingas backa tillbaka. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer