Ambulanspersonalen visade sitt stöd för kollegorna under förhandlingen i tingsrätten. Foto: SVT

Karlstads ambulanspersonal stöttar hotade kollegor

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen hölls rättegången mot den man som i mars hotade två ambulanssjuksköterskor med en soft air gun och ambulanskollegorna närvarade som stöd. Sex ambulanser stod uppställda utanför Värmlands tingsrätt i Karlstad. – Det händer ganska ofta situationer där vi inte känner oss helt trygga, säger ambulanssjuksköterskan Linnéa Nilsson.

Det var i mars som den 59-årige mannen fick besök i sin lägenhet på Kronoparken av ambulanspersonalen som hade fått larm om en misstänkt överdos. Mannen blev plötsligt våldsam och sträckte sig efter ett pistolliknande föremål i en kökslåda.

Flydde ut ur lägenheten

Ambulansspersonalen försökte hindra mannen, lyckades få tag i pistolen och sprang ut till ambulansen där de väntade på polis.

Ärendet har anmälts till Arbetsmiljöverket och mannen åtalades i juli för olaga hot. Han nekar till brott.

Stödjer utsatta kollegorna

Flera ur Karlstad-ambulansen samlades utanför tingsrätten under tisdagens förhandling för att visa sitt stöd, trots att de var i tjänst.

– Vi har sökarna på så vi kan åka på larm när de kommer, säger ambulanssjuksköterskan Linnéa Nilsson som är kollega till de två drabbade personerna.

Hör mer om stödaktionen i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.