Granatgeväret Carl-Gustaf som tillverkas av Saab Dynamics Foto: Saab

Amerikansk stororder på ammunition och vapensystem till Karlskoga

Uppdaterad
Publicerad
Saab Dynamics har fått en beställning på ammunition till vapensystemet Carl-Gustaf och AT4-system från den amerikanska armén för leverans under 2021. Ordervärdet är cirka 930 miljoner kronor och tillverkningen sker i Karlskoga.

Ordern är lagd inom ett ramavtal som tecknades förra året och låter den amerikanska armén lägga beställningar under en femårsperiod på Carl-Gustaf-ammunition och AT4-system till ett totalt värde av 4,2 miljarder svenska kronor.

Saab Dynamics har en tid haft bra orderingång och redan kunnat nyanställa uppåt 100 personer i år enligt Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics och nu kan det bli ytterligare 40 nästa år.

Fler anställningar

– Vi kan fortsätta anställa nästa år på grund av den här ordern men också bra orderingång i övrigt, uppger Görgen Johansson.

Både Saabs AT4 och Carl-Gustaf har använts länge av den amerikanska försvarsmakten. Sedan 1987 har Saab levererat fler än 600 000 AT4 till de amerikanska styrkorna, både direkt och under licens.

– Den här beställningen stärker vår relation till den amerikanska försvarsmakten som har använt våra markstridssystem under flera årtionden. Vi ser denna beställning som ett bevis på att de värdesätter flexibiliteten och effektiviteten i våra system, säger Görgen Johansson.

Saab Dynamics i Karlskoga har cirka 1150 anställda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer