Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Namntavlor med de som avlidit under året och möjlighet att tända ljus fanns i Västerstrandskyrkan under dagen. Foto: SVT

Annorlunda allhelgona i kyrkorna i år

Uppdaterad
Publicerad

36 procent av Sveriges befolkning går, enligt uppgifter från Karlstads pastorat, till en kyrkogård eller kyrka och tänder ljus nu på allhelgona. Från pastoratet har man vidtagit ett antal åtgärder för att coronasäkra årets högtid.

– Namnläsningsdelen för människor som avlidit under året är viktig för många så då bestämde vi att göra tavlor med alla namn och så får man tända ljus, berättar Johan Husberg som är församlingsherde i Västerstrands församling.

I de befolkningstäta delarna inne i Karlstad går det i pandemitider inte att samlas till traditionella minnesgudstjänster. Istället kommer kyrkorna att hålla öppet för ljuständning och det kommer att finnas stora tavlor med namn på alla de som har avlidit under året.

– Allhelgonahelgen är en tradition som blivit allt viktigare för människor. I år är helgen kanske extra viktig eftersom vi påminns om hur livet hastigt kan drabba oss med stor kraft, säger Eva-Lott Isaksson, präst i Norrstrands församling.

I Karlstads pastorats mindre församlingar utanför stan blir det minnesgudstjänster som delas upp på fler tillfällen.

#vemminnsdu

Svenska kyrkan satsar även i år på en digital kampanj som uppmanar människor att berätta i sociala medier vem de minns under hashtaggen #vemminnsdu.

– Alla har någon som de saknar och tänker på. Därför känns det fint att nu i allhelgona uppmana till att inte bara tänka på den eller dem utan att också dela med sig. Delad sorg är halv sorg brukar man ju säga och i kyrkan finns alltid, hela året, möjlighet att prata om sorg, säger Marie Lundström, kommunikatör.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Värmland

Mer i ämnet