Annorlunda musikal

Uppdaterad
Publicerad

Samtidigt som Trilogin spelas på Värmlandsoperans stora scen pågår förberedelser för en ny Sverigepremiär på den lilla scenen. En prisbelönt musikal baserad på en sann historia.

Musikalen Parade hade Broadwaypremiär 1998. En uppsättning som fick flera utmärkelser och priser. Bland annat i kategorin ”Outstanding Musical”. Om några veckor har den Sverigepremiär i Karlstad och idag träffades de som ska arbeta med uppsättningen för första gången.

– Det är inte en musikal fylld av glitter och glamour, utan mer en dramatisk historia på ett ständigt aktuellt tema, säger regissören Markus Virta.

En verklig händelse från 1913

Nej, Parade är ingen lättviktig komedi, utan en dramatisk historia baserad på en verklig händelse från 1913 i amerikanska södern, om en man som dömts till döden som skyldig till våldtäkt och mord på en 13-årig flicka. Mannens hustru är övertygad om att han är oskyldig och kämpar för att få honom rentvådd.

– Man ska gå och se den här musikalen om man vill se något annorlunda, säger James Lund som spelar Leo Frank, den inflyttade judiske fabriksföreståndaren som snabbt pekas ut som den skyldige, och sedan utsätts för drevet som vill få honom fälld.

Även om det är en allvarlig handling är musiken typisk från den tiden i Amerika.

Fylld av passion

– Musiken är dramatisk, vacker och fylld av passion. Det kokar... det är viktigt det som sägs. Man vill leva med musiken och verkligen berätta den, säger Jenny Norén som har den andra huvudrollen – Leo Franks hustru Lucille Frank, en av de få som tror att Leo Frank är oskyldig och det är hennes kamp att få honom rentvådd som är musikalens röda tråd.  

Trots många priser och hyllningar från kritiker spelades Parade bara tre månader på Broadway. Detta då det aldrig blev någon publiksuccé.

– Broadway har en helt annan publik. Dit kommer turister som vill bli underhållna. Vi ska ta fram pjäser som publiken tycker det är värt att gå och se, och jag tror absolut att vi har en publik för den här typern av pjäser här, säger operachefen Ole Viggo Bang. 

18 föreställningar av musikalen Parade är planerade under våren, med premiär den 19 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.