Händelsen på HVB-hemmet har anmälts till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Foto: TT

Anställd sparkades efter sexuell relation med HVB-ungdom

Uppdaterad
Publicerad

En anställd på ett HVB-hem i en kommun i västra Värmland har sparkats från sitt jobb efter att ha haft ett förhållande med en av ungdomarna på hemmet.

Kommunen har också gjort en så kallad lex Sarahanmälan till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

En utredning visar att det förekommit allvarliga missförhållanden på HVB-hemmet och att ungdomar som bor där har utnyttjats sexuellt.

– Jag lägger mig platt, det är mycket olyckligt att det begåtts fel, säger ordförande i stöd- och omsorgsnämnden i den aktuella kommunen till SVT Nyheter Värmland.

Kommunens verksamhetschef beskriver i sin anmälan till IVO att liknande händelser har inträffat på HVB-boendet tidigare.

2014 ska en anställd ha haft en sexuell relation med en av ungdomarna. Förra året rapporterades ”missförhållanden av en medarbetare om ett förhållningssätt som är gränslöst och otillbörligt”.

Fortsatte – trots flera åtgärder

Enligt rapporten ska åtgärder ha satts in, bland annat har den anställda fått genomgå flera samtal om det som skett, men hon ska ändå inte ha ändrat sitt beteende.

– Vi vill ju göra rätt och nu får vi se vad IVO säger, vi rättar oss förstås efter det de kräver av oss, säger nämndens ordförande.

Kommunen har också startat en utbildning för anställda för att liknande händelser inte ska ske i framtiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.