Personalläget för polisen i Värmland är nu extremt ansträngt enligt Polisförbundet. Foto: SVT

Ansträngt läge för poliser

Uppdaterad
Publicerad

Personalläget för polisen i region Bergslagen är nu extremt ansträngt enligt Polisförbundet. Bristen på utredare har bland annat gjort att man satt hela spaningsenheten på att utreda brott istället för att spana mot grov brottslighet.

– Läget är väldigt akut, vi har sämre bemanning än vi haft tidigare och arbetsmiljön är sämre, säger Staffan Sundgren ordförande för Polisförbundet i Värmland.

Sedan omorganisationen har Polisförbundet slagit larm upprepade gånger om försämringar. Nu beskriver Staffan Sundgren ett läge där man inte ser någon ljusning – i alla fall inte på kort sikt. Regeringen har utlovat stora satsningar, men polisen i Värmland behöver åtgärder här och nu menar facket. Bättre löner, bättre arbetsmiljö och bättre villkor är det man efterfrågar.

– Vi klarar vi inte av att bemanna vissa enheter, personalen känner sig otillräcklig och vi klarar inte av att vara behjälpliga allmänheten i samma utsträckning som tidigare.

Utredningssatsning tar resurser

Just nu gör polisen en satsning på att färdigställa utredningar, ett regeringsuppdrag som ska leda till att fler får sin sak rättsligt prövad. För att klara det med den personal man har tvingas ledningen bland annat sätta hela spaningsenheten på att utreda brott istället för att spana mot grov brottslighet. En omdisponering av styrkan som gäller fram till årsskiftet.

– Nu är det utredningsverksamheten som är det viktiga och det har prio ett och då har vi prioriterat ner vissa andra saker för att vi ska kunna ha en human arbetssituation just vad det gäller utredningsverksamheten, säger Carina Hertzberg, kanslichef vid polisen i Värmland.

Carina Hertzberg, kanslichef vid polisen i Värmland. Foto: SVT

Hon tycker inte man kan se omdisponeringen av personalen som att spaningverksamheten ligger helt nere fram till årssiftet.

– Om det dyker upp något akut kan vi omprioritera och sätta spanarna på det, säger hon.

Enligt Staffan Sundgren är det här bara ett av många exempel på hur personalbristen märks. I stort sett samtliga enheter är berörda av personalbrist och flytt av personal mellan enheter sker allt oftare för att klara prioriterad verksamhet.

– Det jag är orolig för är att personalen ska må sämre, att ännu fler blir sjukskrivna eller sluta och att resultaten för polisen blir sämre, vi vill ju bli starkare, säger Staffan Sundgren.

Hur drabbas allmänheten?

– I det direkta skedet så är det ju färre poliser ute. I den nya organisationen har vi ju krav på oss att komma närmare medborgarna och där är vi inte helt överens om att vi gör det. Det skapas vissa enheter som Polisens kontaktcenter för att komma närmare medborgarna och det gör vi ju i viss mån på ett plan, men på ett annat plan kommer vi längre i från i och med att vi är färre poliser ute osv, säger Staffan Sundgren

Inga löften om snabb hjälp

Kanslichefen Carina Hertzberg är fullt medveten om det ansträngda personalläget, däremot kan hon inte utlova någon snabb lösning. Det saknas helt enkelt utrymme i budgeten.

– Vi har ett ansträngt läge och det beror till stor del på att vi inte har haft ekonomi till att rekrytera utan har fått skjuta rekryteringen framåt, säger hon.

Kraven på bättre löner, bättre arbetsmiljö och bättre villkor hänger nu i luften. Hoppet står till de satsningar regeringen utlovat.

– Förhoppningsvis får Polismyndigheten ökade medel som kommer regionen och Värmland till gagn, det är det ljuset jag ser, säger Carina Hertzberg.

– Det vill till att de pengarna kommer ut till medlemmarna snarast och gör den inte det kommer det fortsätta gå utför det är jag helt övertygad om, säger Staffan Sundgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.