Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Man får tänka lite utanför boxen”. Hör hur den nya appen hjälpa räddningstjänsten att rädda rätt föremål i kyrkorna. Foto: SVT

App ska vägleda räddningstjänsten i Värmland om kyrkan brinner

Uppdaterad
Publicerad

När en kyrka brinner kan en kulturskatt gå förlorad. Det handlar om stora värden och viktig kulturhistoria. Men nu pågår ett arbete med en app som ska förenkla för räddningstjänsten vid en insats i någon av kyrkorna i Karlstads stift.

Maud Forsberg är antikvarie och har hittills inventerat värdefulla föremål i flera kyrkor i Värmland. Tillsammans med räddningstjänsten och kyrkans inventarieansvarige har de valt ut ett antal viktiga föremål som de känner är viktiga att rädda.

– Men ibland kan det vara saker som inte räddningstjänsten kan få ut vid en räddningsinsats och då får man justera lite och komma på andra lösningar, säger Maude Forsberg.

Väse en av cirka 150 kyrkor

Leo Forsberg är systemvetare och har utvecklat appen. Med bilder och noga avvägt innehåll försöker han skapa en tydlighet som fungerar väl i en krissituation.

– Svårigheten är att begränsa urvalet av information. Krisinformation bygger ju på att förmedla information så snabbt och enkelt som möjligt, säger han.

Alla kyrkor i Värmland och Dalsland kommer att ha digitala insatskort när projektet avslutas år 2024, berättar Maud Forsberg. Väse kyrka är en av de cirka 150 kyrkor där de digitala insatskorten kommer att finnas.

I klippet berättar Maud Forsberg om ett av de värdefulla föremålen som hon prioriterat högst i Väse kyrka.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer