Gunvor och Carl-Axel Engdahl i Karlstad bekymrar sig inte över den minskade skörden. Med 13 äppelträd i trädgården blir det mycket jobb ändå. Foto: SVT

Äppelskörden sämre än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Efter förra årets stora äppelskördar väntas en betydligt mer blygsam utdelning i år. 25 procent mindre än ett normalår uppskattar experter. En kall vår är en förklaring.

– Det hänger samman med frost under blomningen, säger Sven Levin i Sveriges Pomologiska Sällskap i Klässbol.

Förra sommaren gav enorma äppelskördar och det gör att träden tar igen sig lite i år menar experterna. Dessutom var det var frost på många håll i länet när äppelträden blommade i våras och kyla gör att bin och andra pollinerare jobbar mindre effektivt. För musterierna som hade ett kanonår 2018 blir det förstås en märkbar skillnad i år.

– Det är ju mindre än hälften mot förra året i alla fall, men jag hoppas att det rullar in lite äpplen ändå, säger Ulla Lindström Heidkamp som driver musteri i Karlstad.

Priset på must höjs

Hon har höjt inköpspriset på äpplen som lämnas till hennes musteri från tre till fyra kronor kilot i år och priset på musten kommer därför att höjas en aning.

Men, även om skörden blir betydligt mindre än ett normalår är det inte brist på äpplen och Ulla Lindström Heidkamps önskan är fler tog vara på sin frukt och gärna lämnade in den till musterier. Hon skulle gärna se att det startades ännu fler musterier i Värmland.

– Det behövs fler, för det finns ju jättemånga äppelträd i hela Värmland och jag tycker vi ska ta hand om maten vi har i våra trädgårdar och skogar.

”Det blir mindre jobb”

En minskad skörd är inte av ondo för alla. Har har man tretton äppelträd i sin villaträdgård som Carl-Axel och Gunvor Engdahl i Karlstad så kan det rent av vara en lättnad. Förra året hade de ett helt ton frukt att ta hand om.

– Det blir mindre jobb i år och vi får ändå alltid mer äpplen än vi klarar av att ta hand om säger Gunvor Engdahl.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.