Hör teamet berätta om den kommande dokumentären – här ses fotograf Kalle Segerbäck, Leif Silbersky och Tom Alandh. Foto: Jenny Eriksson/SVT

”Är man skyldig ska man ha Silbersky”

Uppdaterad
Publicerad

Journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh spelar just nu in en dokumentär om advokat Leif Silbersky. Inspelningar har bland annat gjorts i samband med en mordrättegång i Karlstad. Snart 80-årige Leif Silbersky är fortfarande yrkesverksam och har inga planer på att pensionera sig.

– Jag har lovat min fru att trappa ner till 100 procent när jag fyller 90 år, säger han och ler sitt finurliga leende.

Inspelningarna pågår under ett par veckor och resultatet visas vid jul i SVT i form av en dokumentär om advokaten och privatpersonen Leif Silbersky och hans många uppmärksammade fall. Tom Alandh beskriver dokumentären som ett gigantiskt arbete då Leif Silbersky varit i hetluften under cirka 45 år. När vi möter de två i Värmlands tingsrätt visar de en ömsesidig förtjusning inför varandras jobb – men också en tydlig distans.

– Jag gör ju inga PR-program om försvarsadvokater, säger Tom Alandh.

– Jag är medveten om spelreglerna och det är klart det är ett risktagande att lämna ut sig som jag är på väg att göra nu, men risken har jag ju minimerat till noll eftersom jag vet att det är en professionell kille med gott anseende, säger Leif Silbersky.

Du är inte rädd att hamna i rätten?

– Nej, men om jag skulle göra det så skulle jag nog anlita Silbersky. Man brukar ju säga det att är man skyldig då ska man ha Silbersky, säger Tom Alandh.

Hör Tom Alandh och Leif Silbersky berätta mer om dokumentären i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.