Filipstads kommunalråd Åsa Hååkman Felth (S) ger sin syn på att arbetsförmedlingen kommer tillbaka till orten. Foto: Bengt Hedin/SVT

Arbetsförmedlingen öppnar flexikontor i Filipstad

Publicerad

I vår ska Filipstad få tillbaka en arbetsförmedling i kommunen. Det löftet har kommunalrådet Åsa Hååkman Felth (S) fått av civilminister Lena Micko (S).

– Det är verkligen ett steg åt rätt håll, säger Åsa Hååkman Feldt.

Det är ett så kallat flexikontor som ska öppna i Filipstad under våren och som ska bemannas av personal från andra arbetsförmedlingar. Även viss annan statlig service ska finnas vid kontoret.

Åsa Hååkman Feldt har haft många samtal med civilministern innan beskedet kom i veckan. Ett av orsakerna är att kommunen har hög arbetslöshet, 11,6 procent enligt Arbetsförmedlingens senaste månadsstatistik, som lett till höga kostnader för försörjningsstöd. Bland utrikes födda är arbetslösheten 33,5 procent.

31 miljoner i försörjningsstöd

I år beräknas kostnaderna för försörjningsstöd i Filipstad ligga på drygt 31 miljoner kronor. En orsak är kommunen har haft ett stort flyktingmottagande.

– Arbetsförmedlingen är ju en viktig part när det gäller det här med försörjningsstöd, det ger möjlighet för personer att få praktik och lönebidrag med mera med mera, säger Åsa Hååkman Feldt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.