Foto: Arkivbild TT/SVT

Arbetsförmedlingens storvarsel skapar oro

Uppdaterad
Publicerad

Dagens varsel hos Arbetsförmedlingen innebär att en stor andel förmedlingskontor runt om i landet kommer att stängas. 4 500 personer, eller var tredje anställd, varslas om uppsägning i hårdbantningen. Hur det kommer att slå i Värmland är oklart.

– Det här väcker så klart oro hos våra medarbetare, säger Lena Hertzberg, som är talesperson för myndigheten i Värmland och chef för Arbetsförmedlingen i Karlstad, Grums och Hammarö.

I dag har Arbetsförmedlingen cirka 13 500 anställda. Av varslet på 4 500 uppsägningar räknar ledningen för Arbetsförmedlingen med att runt 3 500–4 000 av dessa finns utanför huvudkontoret i Stockholm. Men det är i dagsläget oklart var i landet minskningen kommer att ske, vilka kontor som försvinner och vilka personer som drabbas. Det är också för tidigt att säga hur varslet kommer att slå i Värmland.

Besked tidigast i april

– Det vet vi inte än. Varslet gäller hela riket och just nu pågår fackliga förhandlingar centralt. Vi kommer inte få besked förrän tidigast i april, säger Lena Hertzberg.

Bakgrunden är budgetbesparingar och inriktningen i den nya politiska överenskommelsen. Myndigheten har i dag 242 arbetsförmedlingskontor. Att en mängd av dem försvinner är en inriktning som ligger i linje med den politiska överenskommelsen mellan S, MP, C och L som går ut på att lägga ut själva förmedlingen på privata aktörer. Då kommer inte Arbetsförmedlingen ha något större behov av kontor ute i kommunerna, enligt Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg.

– Vi har fått indikationer på att man kommer att behöva stänga kontor men vi vet ännu inte var, säger Lena Hertzberg.

Digitalisering

Varslet innebär att den förändring av verksamheten som redan pågår sedan tidigare nu snabbas upp. Allt mer digitaliseras och kundtjänsten byggs ut så att man kan få hjälp och stöd på telefon.

– Den processen skyndas på nu så det blir klart tidigare.

Hur bekymmersamt är dagens besked?

– Det här väcker så klart oro hos våra medarbetare, säger Hertzberg.

Hur oroad är du för att hjälpen till arbetssökande ska försämras?

– Det ska ju inte påverka kunderna, det vill säga arbetssökande och arbetsgivare. Man kommer att få mer hjälp via webb och telefon, säger Hertzberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.