Foto: SVT

Arbetsmiljöbrister i Kristinehamnsskola

Publicerad

Arbetsmiljöverket ålägger Kristinehamns kommun vid vite att åtgärda flera arbetsmiljöbrister på Södermalmsskolan. Har de inte åtgärdats den 31 augusti tvingas kommunen betala 250 000 kronor.

Det är problem med höga temperaturer och dålig luft på Södermalmsskolan som gjort att Arbetsmiljöverket vitesförelagt Kristinehamns kommun. Värmeproblemen härrör främst från solinstrålning genom glastak och fönsterpartier. Redan vid en måttlig utetemperatur om 15 grader kan temperaturen gå upp mot 30 grader inomhus.

Värmen skapar konflikter

Enligt beslutet från Arbetsmiljöverket skapar värmeproblemen konflikter mellan elever och leder till dålig ork, huvudvärk och att det är så varmt att lärare får arbeta hemifrån med vissa uppgifter.

Dålig luft ventileras inte ut

Arbetsmiljöverket konstaterar också att luftkvaliteten i skolan inte är tillräckligt bra och att föroreningar i form av bland annat parfym, kroppslukt och föroreningar från byggmaterial inte ventileras ut som det borde. Det kan leda till trötthetssymtom och koncentrationssvårigheter. Särskilt för allergiker och astmatiker är föroreningarna ett problem.

Måste vidta åtgärder

Senast den 31 augusti ska Kristinehamns kommun ha åtgärdat de påtalade bristerna för att undvika att vitet om 250 000 kronor döms ut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer