Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Varje år omkommer minst en person på sitt arbete i Värmland, hör Anders Ringqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket kommentera det, antalet arbetsplatsolyckor i länet och hur pandemin påverkade olyckorna 2020. Foto: SVT Arkiv

Arbetsmiljöverket: ”Tempot på arbetsplatserna har ökat”

Publicerad

De mest drabbade branscherna i Värmland när det gäller olyckor i arbetet är tillverkningsindustrin följt av vård- och omsorg. Och det finns inget som i statistiken tyder på att olyckorna minskar, de senaste fem åren har det i Värmland anmälts i snitt nästan 850 arbetsplatsolyckor varje år.

– Man har bättre sätt idag att skydda sig mot kemisk och fysisk arbetsmiljö men däremot har tempot ökat, säger Anders Ringqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket.

Antalet arbetsplatsolyckor i Värmland, där olyckan inneburit sjukfrånvaro, har de senaste fem åren varit över 800 per år enligt statistik från Arbetsmiljöverket bortsett från 2020.

Tillverkningsindustrin står för flest olycksfall följt av vård- och omsorgssektorn. Andra områden som ligger högt är bygg och handel. När det gäller arbetsplatsolyckor med dödlig utgång sker det 1-2 olyckor i länet årligen.

Hör Anders Ringqvist, sektionschef på Arbetsmiljöverket i region mitt, kommentera dödsfall i arbetet och hur pandemin påverkade antalet arbetsplatsolyckor i fjol.

År                        Antal

2016:                   804

2017:                   863

2018:                   885

2019:                   908

2020:                   776

2021 t.o.m. 0402:  195

• Statistik mellan 2010-2019 visar att flest dödsolyckor sker under året i oktober och november månad, sett till veckodagarna så inträffar flest dödliga olyckor under onsdagar och torsdagar visar siffror från Arbetsmiljöverket.

Källa: Arbetsmiljöverket

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer